V-ati intrebat macar o data "de ce nu m-au chemat la interviu?" pentru ca eram perfect(a) pe postul respectiv?  Sau poate v-ati intrebat de ce din 50 de CV-uri cat am trimis, nici macar o firma nu m-a contactat?

 

Sunt foarte multi cei care nu stiu cum functioneaza recrutarea, « din spatele baricadei » si din pacate isi irosesc sansele si timpul, iar in timp sunt dezamagiti.

 

V-ati gandit vreodata ca CV-ul dvs va putea ajunge in prima faza la un recrutor, posibil junior, prima data pe un proiect de recrutare sau la o asistenta / secretara? Acestia vor primi niste consemne de baza. Sa ne imaginam ca aplicati pentru un post la care se primesc 50 de CV-uri. Cum credeti va selecta recrutorul CV-urile? Dupa cateva cuvinte cheie: pozitie similara, responsabilitati sub forma unor cuvinte cheie, nivel de limbi straine, eventual certificari etc. pe care le va bifa pe o lista.

Ce va face recrutorul ? sa zicem ca are o pozitie de agent comercial : daca ati specificat o denumire de agent comercial, agent vanzari, va fi sigur ca este ceea ce cauta si el, dar daca veti da o denumire interna de ex. « Agent nivel 2 » ce credeti ca va face ? Cel mult se va intreba oare ce stie sa faca, daca nu va spune imediat nu corespunde, deci este in teancul de nu.  Are deja 15 CV care corespund la capitolul pozitie. Daca nici nu explicitati la responsabilitati ceea ce ati facut, ca sa deduca din restul informatiilor ca este ceva similar cu ce cauta, garantat ati ratat o oportunitate. Ajungeti cu siguranta in teancul de nu. Evitati denumirile interne, adaugati-le doar daca sunt in avantajul dvs pentru post. Nu va bazati pe imaginatia recrutorului sau pe experienta lui.

La responsabilitati nu uitati sa detaliati ce ati facut, indiferent daca vi se pare logic sau evident pentru pozitia respectiva.

Poate vi se pare ca « sofer » este suficient : cine nu stie ce inseamna sofer, nu ? Dar poate ca dvs aveti permisul pentru mai multe categorii, ati lucrat pe masini de diferite categorii, poate ati avut responsabilitati de gestiune, poate masinile pe care ati lucrat aveau anumite echipamente speciale pe care stiti sa le folositi, poate ati lucrat si in international, etc. si sunt informatii relevate pentru candidatura dvs. Nu vede scris, nu poate sa presupuna ca stiti, deci … tot pe lista de nu ati ajunge.

Cum stati cu limbile straine ? stiti putin germana, dar nu ati trecut in CV. Poate nici postul nu cerea un nivel mai ridicat, dar daca nici macar nu ati specificat incepator, tot pe lista de nu ajungeti. Din nou v-ati bazat poate pe faptul ca nu ati fi aplicat daca nu cunoasteati putin limba, doar e logic. Dar el trebuie sa se bazeze pe certitudini, nu sa isi imagineze.

Aveti o certificare de inspector resurse umane si aplicati pe un post in domeniu. Vi se pare logic sa aplicati, chiar fara sa mentionati acest lucru, pentru ca altfel nu ati aplica, dar recrutorul cum poate sa stie ca aveti certificarea, daca nu e mentionat in CV ? Mai are inca 10 candidati care au mentionat deja ca o au, de ce v-ar adauga si pe dvs pe lista daca nu e mentionat ? Are suficiente candidaturi la care poate bifa cu usurinta ca au certificat, la dvs nu, deci ati ajuns din nou pe lista de nu.

 

Ganditi-va intotdeauna cand trimiteti CV-ul : eu m-as angaja daca as vedea acest CV ? Ma convinge acest CV ? pot spune ca aceasta e persoana de care am nevoie ? Aveti cerintele postului in fata, cel care citeste CV-ul dvs credeti ca va zice « fiecare cerinta de-a mea se regaseste in CV, deci e pe lista de da » ?

Ganditi-va si la un alt aspect important atunci cand trimiteti un CV : cu cat este mai bine facut, mai concret, mai detaliat, mai convingator, cu atat mai mult aveti sanse sa fiti redirectionat catre un alt post care sa fie potrivit pentru dvs sau de a fi pastrat in baza de date peste oportunitati viitoare.

Mult succes !